Taina Sfinxului

„Munte cu capul de piatră de furtune detunată
Stă și azi în fața lumii o enigmă n‘explicată“
(M. Eminescu – Epigonii)

Părintele Kalinic, se așeză cât mai comod la masa lui, care era plină de cărți și spuse:
- După cum bine știm, ținutul țării noastre România, este recunoscut la ora actuală de către toți marii arheologi ai lumii, ca fiind vatra vechii Europe.
Leagăn al civilizației umane, România, este locul de unde au migrat de-a lungul timpului peste 200 de neamuri trace care au populat mare parte din teritoriile cunoscute la ora actuală sub numele de Europa, Africa și Asia.

Ținutul de legendă al străbunilor noștri, a fost numit de strămoșii antici și ,,Ținutul Zeilor” - ,,Daksha,” sau ,,Ținutul Fericiților” - ,,Dacia Felix”, însă cel mai corect el poate fi numit „Ținutul Prea Fericiților Înțelepți”, căci numai un neam înțelept poate fi cu adevărat și fericit.

Datorită timpurilor pe care le-a trăit însă întreaga umanitate, multe dintre tainele spirituale care au înnobilat de milenii acest popor sfânt au fost ocultate în simboluri purtătoare de mesaje ale înțelepciunii divine.

Veghind de milenii de pe culmile munților sacri și păstrător al sfintelor taine, Sfinxul din Bucegi este cel mai reprezentativ simbol al reîntregirii neamului românesc de pretutindeni, caci el este la ora actuală CEL MAI VECHI MONUMENT AL CIVILIZAȚIEI UMANE. Construit cu mult timp înaintea piramidelor din Egipt, atestate de marii inițiați ca avand cel putin 12.000 de ani vechime și a Sfinxului egiptean care este realizat în urmă cu aproximativ 20.000 de ani, a piramidelor mayașe din Peru, atestate ca având 11.000 de ani vechime, a Templului de la Delphi sau a ,,Armatei de teracotă” din China... Sfinxul din Bucegi are o vechime de peste 40.000 de ani!

În lumina acestor dezvăluiri, ne putem întreba: ,,Care sunt tainele pe care le-a păstrat
de-a lungul timpului, cu atâta înțelepciune Sfinxul din România?”

Codrin își aminti cu recunoștință de ceea ce îi dezvăluise păritele Kalinic mai înainte și anume că, celebra Bibliotecă a umanității se afla situată chiar sub Sfinxul nostru din Bucegi. Luă un loc pe scaunul catifelat de langă părinte și privind la chipul misterios al acestuia, începu sa-l asculte cu multă plăcere.

Părintele Kalinic spuse:
- Din toate timpurile Sfinxul a fascinat prin măreția sa, dar și prin tainele pe care
le deține. El se prezintă în Școla Marilor Mistere antice sub mai multe aspecte: este
criosfinxul – care are corp de leu și cap de berbec, hierosfinxul – care are corp de leu și cap de șoim, androsfinxul – care are corp de leu și cap de om. Pentru a înțelege tainele Sfinxului, trebuie înțeleasă în primul rând simbolistica acestor fațete în care se ipostaziază Sfinxul. În unele reprezentări Sfinxul păzește Copacul Vieții, iar în altele
el ne este prezentat ca având aripile de porumbel. Astfel, simbolistica Sfinxului se revelează fiecărui căutător spiritual în parte, prin identificare cu elementele subtile pe care le manifestă acea ipostază a Sfinxului. Ne vom opri acum asupra Sfinxului de la Gizeh, deoarece el reunește toate cele 4 elemente necesare manifestării tainice a universului în ființa noastră.

Sfinxul care străjuiește intrarea spre piramidele de la Gizeh, așa cum este el prezentat și în pictogramele egiptene, are trup de taur, apoi partea din față a corpului - cu labele și coada - de leu, are aripile de vultur și chipul sau capul de om.

Părintele Kalinic reluă explicațiile:
- Enigmatic și misterios, Sfinxul întrupează echilibrul celor 4 elemente de bază care sunt temelia întregii creații. Prezența Sfinxului în lumea noastră este o tainică punte de legătură între înțelepciunea străveche și noi, ființele moderne.

Vechile şcoli ale misterelor asociate gnosticismului egiptean, astrologia, tarotul ori alchimia consideră Sfinxul ca fiind păstrătorul marilor mistere, deținătorul cheilor  cunoașterii marilor taine ale Universului. Cele 4 elemente care alcătuiesc ființa Sfinxului sunt simboluri ale celor 4 elemente fundamentale ale creației: Taurul – este asociat aici
cu elementul subtil Pământ, Vulturul (în astrologie se cunoaște faptul că aspectul elevat, regenerant, profund sublimator al Scorpionului este reprezentat prin simbolul Vulturului) – este asociat cu elementul subtil Apă, Leul – este asociat cu elementul subtil Foc, Omul (Vărsătorul din astrologie, care este zodie de aer) – este asociat cu elementul subtil Aer.